Memeli canlıların türlerinin devamını sağlamak için üremesi şarttır. Üreme için bazı memeli türlerinde dişiler regl döngüsü yaşarlar. Regl döngüsü memeli canlılar sınıfına giren insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de rastlanılan doğal bir durumdur.
Memeli canlıların türlerinin devamını sağlamak için üremesi şarttır. Üreme için bazı memeli türlerinde dişiler regl döngüsü yaşarlar. Regl döngüsü memeli canlılar sınıfına giren insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de rastlanılan doğal bir durumdur.
Memeli canlıların türlerinin devamını sağlamak için üremesi şarttır. Üreme için bazı memeli türlerinde dişiler regl döngüsü yaşarlar. Regl döngüsü memeli canlılar sınıfına giren insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de rastlanılan doğal bir durumdur. Kadınlarda bu döngü, her ay düzenli şekilde üremeye hazırlanan rahmin hamilelik gerçekleşmediği için rahim duvarını dökmesi şeklinde olur. İnsanlarda ortalama 28 günde bir gerçekleşen regl kanaması köpeklerde ise üreme zamanına denk gelir. Yetişkinliğe erişmiş tüm sağlıklı dişi köpeklerde gözlenen regl köpeğin cinsine, yaşam koşullarına ve beslenmesine göre değişecek biçimde ortalama 6 ayı doldurduktan sonra meydana gelir. Bu süre özellikle geç olgunluğa erişen iri köpek ırklarında 1,5 yıla kadar çıkabilir. Köpeğin çiftleşmeye ve dolayısıyla üremeye hazır hale geldiğinin göstergesi olan regl süreci 21 gün boyunca devam eder. Yılda iki kez meydana gelir ve belli aşamalara sahiptir. Bu aşamalar 4 adettir ve ilk altı aylık döneme “proestrus” adı verilir. Proestrus 11 günü kapsarken ikinci aşama olan östrus çok daha kısa sürer ve köpekler bu dönemde hamile kalabilirler. Diestrus yani üçüncü aşamada köpek hamile kalırsa regl son bulur. Son aşama ise anestrus dönemidir ve bu dönem köpeğin kısırlaştırılması için idealdir.
Gelişimini normal şekilde tamamlamış ve sağlıklı her dişi köpek 6 aydan büyükse regl olması kaçınılmazdır. Köpek 18 aylık olana kadar mutlaka regl döngüsü yaşamış olmalıdır. Köpeklerde regl belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanır. *Genital bölgeden gelen kan, köpeklerde regl döngüsünün başladığının ilk işaretidir. *Vajina bölgesini yalama davranışının sıklaşması. *Memelerin şişmesi ve sertleşmesi. *Vanijanın büyümesi ve buradaki renk değişimi. *İdrar ihtiyacının sıklaşması. *Bol su içme eğilimi. *Ağrı hissi ve buna bağlı olarak halsizlik. *Çok uyuma isteği ve az hareketlilik. *İştahsızlık. *İçe kapanma. *Keyifsizlik hali ve agresif tavırlar. Köpeğiniz bu belirtilerin tamamını ya da kısmı olarak bazılarını gösteriyorsa regl döngüsü başlamış demektir. Bazı şanslı köpeklerde regl döngüsü yaşanırken sadece genital bölgeden kan damlar ve diğer belirtiler gözlenmez.
Regl dönemi her köpekte etkileri aynı olmamakla birlikte köpeklerde ciddi değişikliklerin yaşandığı bir süreçtir. Fizyolojik birtakım sonuçlara neden olurken psikolojik etkiler de yaratır. Dolayısıyla özellikle ilk regl döngüsü köpekler için bilinmeyen ve korkutucu bir deneyime dönüşebilir. Köpekler bu dönemde ağrı hissederek halsiz ve yorgun olabilirler. Bu durumda onları zorlamamak ve bol bol sevgi göstermek sakinleştirici olacaktır. Onu egzersize ya da mama yemeye zorlamamalı, destekleyici davranmalı ve istediği ölçüde yalnız kalmasına izin vermelisiniz. Regl sürecinde köpeğinizin gösterdiği agresif tavırlara karşı yine olumlu tepki vermeniz önemlidir. Çünkü köpeklerde regl döngüsü köpeğin psikolojisi açısından da kritiktir ve köpeğiniz bu süreç boyunca sinirli ya da tam tersine depresif olabilir. Bu durumda ona anlayış göstermeli ve onunla inatlaşmaktan kaçınmalısınız. Dişi köpekler regl döneminde geçtikleri yerde damla damla kan izi bırakırlar. Bunu önlemek için mutlaka köpek pedleri kullanmanız gerekir. Bunun yanında bu izleri çamaşır suyu gibi güçlü bir deterjanla temizlemeniz ve temizlik sonrasında köpeğinizin deterjan solumaması için ortamı havalandırmanızı öneririz. Regl döneminde köpeğinizi ödüllendirerek moralini düzeltmek için kullanacağınız Reflex Köpek Ödül Mamaları hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0