Lepistesler kolay bakımları ile akvaryum hobisini yeni edinenlerin sıkça tercih ettikleri bir balık türüdür. Üretimleri kolay olduğu için piyasa değerleri düşük olan Lepistes balığı hastalıklara karşı hassas canlılardır.
Lepistesler kolay bakımları ile akvaryum hobisini yeni edinenlerin sıkça tercih ettikleri bir balık türüdür. Üretimleri kolay olduğu için piyasa değerleri düşük olan Lepistes balığı hastalıklara karşı hassas canlılardır.
Lepistesler kolay bakımları ile akvaryum hobisini yeni edinenlerin sıkça tercih ettikleri bir balık türüdür. Üretimleri kolay olduğu için piyasa değerleri düşük olan Lepistes balığı hastalıklara karşı hassas canlılardır. Bu balıkların özellikle erkekleri oldukça güzel renklere sahiptirler ve uygun koşullarda bir yaşam alanı sağlandığında renkleri daha da canlanır. Lepistesler Sazangiller familyasındandırlar. Bu balıkların doğal yaşam alanları Güney Amerika’nın kuzeyidir.
*Hastalıklara karşı hassas balıklardır. *Sazangiller familyasına mensupturlar. *Hızlı ürerler. *Çok eşlidirler. *Yumurtlamazlar, yavrularını doğururlar. *Doğum süreleri 20 ila 30 gündür. Yani ortalama ayda bir kez doğururlar. *Erkekleri dişilerinden daha küçük ebatlara sahiptir. Erkekler doğada genel olarak görüldüğü gibi dişilerden daha süslüdür. Dişi Lepisteslerin renkleri erkeklere göre daha mat ve soluktur. Erkek Lepisteslerin özellikle kuyrukları ve sırt yüzgeçleri görkemlidir. *Kısa ömürlüdürler. Ömürleri, iyi bakıldıklarında 2- 2,5 yıldır. *Hem etçil hem de otçul beslenebilirler.
Bakımları kolay gözükse de Lepistesler kısa ömürlüdür ve oldukça nazik hayvanlardır. Hastalıklara hassas canlılar olmaları Lepisteslerin bakımına özen göstermeniz anlamına gelir. Bu balıklar filtrelemedeki hatalar, aşırı ya da eksik yemleme ve hatalı ısı koşulları nedeniyle çabuk hastalanıp ölebilirler. Filtre, yem ve ısı konularına akvaryum temizliğini de dahil ettiğinizde uygun akvaryum koşullarına ulaşmış olursunuz. Bu koşullarda Lepisteslerin renkleri daha canlı görünür. Lepistes balıklarının gelişimlerinin iyi olması ve ömürlerinin uzaması için, su sıcaklığı ve suyun temizliği çok önemlidir. Akvaryum suyunun 25 derece sıcakta olması onlar için idealdir. 25 derecenin üzerindeki su sıcaklığı Lepisteslerin ömrünü kısaltır. Eğer akvaryum suyu 20 derecenin altına düşerse de Lepistesleriniz kolay hastalanır ve ölürler. Lepistesler doğal yaşam alanlarında bol bitkili yerlerde hayatlarını sürdürürler. Bu yüzden Lepistes bulunan akvaryumlarda mutlaka bitki bulunmalıdır. Çabuk üredikleri ve yavrularını yedikleri için yavruların saklama alanına ihtiyacı vardır. Bitkiler yavru sayısının artmasını da sağlar. Aynı zamanda rahatça üreyebilmeleri ve yavrularını doğurmaları için bitki ve dekor gibi sığınılacak yerlere ihtiyaç duyarlar.
Lepistesler hem otçul hem de etçil oldukları için beslenmeleri kolay balıklardandır. Birçok farklı yemle besleyebileceğiniz Lepistes balıklarının üremeleri için iyi beslenmeleri gerekir. Bu balıklara az yem verilirse üreme faaliyetleri de azalır ve daha az yavru verirler. Üremeyi artırmanın yanında sağlıkları ve görünümleri için de yeme ihtiyaç duyan bu güzel canlıların, yemlendikçe renklerinin daha canlı hale geldiğini göreceksiniz. Yemler dışında sebze de verebileceğiniz Lepistesler ıspanak, salatalık ve bezelye gibi yeşil bitkileri zevkle yerler. Lepistesler dahil birçok balık türü için unutmamanız gereken nokta ise yem çeşitliliğidir. Farklı yemler kullanmanız yani, balıklarınızı sadece tek cins yemle beslememeniz vitamin ve mineral eksikliklerini ortadan kaldıracak ve balıklarınız daha sağlıklı olacaktır. Akvaryum Ekipman ve Aksesuarlarına ulaşmak için tıklayın.
Lepistesler kolay üreyen canlılardır. Akvaryumun suyu temiz, ısısı ideal ise ayrıca akvaryumunuzda bitki bulunduruyor ve balıkların yemlerinde çeşitlilik sağlayıp onları düzenli ve yeterli olarak besliyorsanız Lepistesler çok hızlı ve kolayca üreyebilirler. Lepistes üretmek istiyorsanız, akvaryuma en az iki dişi almalısınız. Üreme dönemlerinde erkek Lepistesler arasında ciddi kavgalar yaşanabileceği için 2 dişi balığınız varsa erkek bir tane olmalıdır. Böylece sorunsuz ürerler. Bitkiler balıkların üremesi ve yavruların korunması için gereklidir. Bu yüzden akvaryumunuzda Lepistes yavruları için bitki bulundurmalısınız. Bu işlem için yavruluk da kullanabilirsiniz. Yeterli miktarda ve çeşitli yem kullanmak da yavru sayısını artıran etkenlerdendir. Su sıcaklığı da hamilelik sürecini etkiler. Dişi Lepistesler ortalama olarak ayda bir kez doğum yaparlar. Bu balıklar hamileyken suyun sıcaklığı birkaç derece artırılmalıdır. Böylece doğum süreci hızlanır. Bu yazı ilginizi çektiyse Akvaryumların Asabi Güzeli: Beta Balığı yazımızla da ilgilenebilirsiniz.
Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mar 23, 2023Singapur Kaplumbağası (Kızıl Yanaklı Su kaplumbağası) Özellikleri ve Bakımı
Mart 23, 2023
Yorumlar 0