Tetrazon Balıkları ; Parlak ve güzel renklerine aldanmayın. Tetrazonların özellikle erkekleri agresiftirler. Kavuniçine çalan sarı renklerinin üzerine dikine siyah kalın çizgileri vardır. Bu güzel görünümün altında agresif ama çok hareketli bir yapı saklanmaktadır.
Tetrazon Balıkları ; Parlak ve güzel renklerine aldanmayın. Tetrazonların özellikle erkekleri agresiftirler. Kavuniçine çalan sarı renklerinin üzerine dikine siyah kalın çizgileri vardır. Bu güzel görünümün altında agresif ama çok hareketli bir yapı saklanmaktadır. Hem siyah çizgileri hem de agresif yapısı nedeniyle Tiger Barb (Kaplan Dikeni) diye de adlandırılan bu balıkları izlemek oldukça keyiflidir. Kuyruk yemeye eğimli olan Tetrazonların bakımı çok da zor değildir. Bu balıkların Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Doğada bataklıklarda ve sığ sularda yaşıyor olması suyun temizliğine karşı hassas olmadığı anlamına gelmez. Dayanıklı bir tür olsa da temiz suda yaşaması şarttır.
TETRAZON BALIĞI GENEL ÖZELLİKLER
*En fazla 6 santimetre boyuna ulaşabilirler. *Ortalama 4 yıl ömürleri vardır. *Akıntıya karşı yüzmekten hoşlanırlar. *Çoğunlukla suyun orta kısmında yüzerler. *Çok hareketli ve agresif balıklar oldukları için diğer türlerle yaşamaları zordur. Melek balığı ve Beta balığı gibi uzun kuyruklara sahip ve ağır hareketlerle yüzen balıklarla aynı akvaryumu paylaşamazlar. *Hem etçil hem otçul canlılardır. Doğal yaşam alanlarında solucanlar ve böceklerle beslenirler. Az miktarda bitki ve tortular da besinleri arasındadır. *Agresif balıklardır. Kendi türlerine ise orta seviyede agresif davranabilirler. Diğer balıkların yüzgeç ve kuyruklarını ısırabilirler. Özellikle dişilerin ilgisini çekmek için erkek Tetrazonlar genellikle kavga halindedir. *Cinsiyet ayrımı fiziksel özelliklerine bakılarak yapılabilir. Erkek Tetrazon balıkları kırmızı burunludur ve dişilere göre renkleri daha yoğundur. Dişiler erkeklere göre daha iri ve daha kalın gövde yapısına sahiptirler. *Yumurta saçarak ürerler ve yumurtalarını koruma eğilimde değildirler. Hatta kendi yumurtalarını yiyebilirler. *Dişi Tetrazon Balıkları iki haftada bir yumurta bırakıp bir defada 300 adet yumurtlayabilirler. Yavrular 5 gün sonra yüzmeye başlarlar.
TETRAZON BALIĞI BAKIMI
Tetrazon balıkları agresif balıklar olmaları ve diğer balıkların kuyruk ve yüzgeçlerine saldırma eğilimleri yüzünden karma akvaryumlarda yaşamlarını sürdürmeleri diğer türler için tehdit oluşturabilir. Toplu yaşayamamalarının bir diğer nedeni de Tetrazonların çok hareketli olması ve özellikle sakin balıkları korkutup strese sokmalarıdır. Karma akvaryumlar için uygun olmasalar da bu balıklar kendi türleriyle sürüler halinde yaşamayı severler. Ama dişileri etkilemek için erkekleri sürekli kavga halinde olduğundan akvaryum sahibinin gözü her daim Tetrazonların üzerinde olmalıdır. Yoksa birbirlerine zarar verebilirler. Tetrazonlar agresif yapılarına rağmen bir akvaryumda az sayıda yaşıyorlarsa mutsuz olurlar. Bu nedenle Tetrazon beslemek istiyorsanız bu canlılardan en az bir düzine kadar alarak büyük bir akvaryum kurmak durumundasınız. En az 80 litre bir akvaryuma sahip olmanız gerektiği düşünüldüğünde Tetrazon akvaryumunuz oldukça büyüyecektir. Akvaryum sıcaklığı ortalama 23-24 derece olmalıdır ki Tetrazonlar sağlıklı olabilsin. Dayanıklı bir balık olmasına rağmen temiz su konusunda hassastır. Bu yüzden düzenli akvaryum temizliği yapılmalıdır. Tetrazon bulunan akvaryumda doğal bir ortam yaratmak için bitki, kütük ve dalları kullanabilirsiniz. Bu, ebeveynleri tarafından korunmayan Tetrazon yavrularının hayatta kalması için de avantajlı olacaktır. Çünkü Tetrazonlar kendi yumurtalarını ve yavrularını yeme eğilimindedirler. Bu yüzden dişi yumurta bıraktıktan hemen sonra yavrular başka akvaryuma alınmalıdır. Tetra Balık yemlerine ulaşmak için tıklayın.
TETRAZON BALIĞI BESLENMESİ
Hepçil canlılar olan Tetrazonlarınızı dondurulmuş ve canlı yemlerin yanında granül ve pul yemlerle de beslemeniz tavsiye edilir. Tetrazonlar kan kurdu, artemia ve su pirelerini yemeyi severler. Bu hayvanlara bitkisel içerikli yemleri de verebilirsiniz. Hazır yemlerin kaliteli olması sağlıkla yaşamalarını sağlar ve ömürlerini uzatır. Tetrazonlar beslenirken de agresifliklerini ortaya koyarlar. Bu yüzden onları beslerken dikkatli olun, birbirlerine saldırabilirler. Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır yazımız da ilginizi çekebilir.
Yorumlar 0